Mednarodni pomladanski kmetijski sejem

Komenda 2016

SEJEMSKI ČASOPISKmetovalčev koledar za plodnost krav

OGLAS


Kmetovalčev rokovnik 2018 ( oglas)Kmetijska Založba: Knjige | Oplemenitena žganja

OPLEMENITENA ŽGANJA

 

Oplemenitena žganja s podnaslovom Likerji in zeliščna vina.
Morda se bo kdo vprašal, ali nam je potreben priročnik o plemenitenju žganja, ko pa se vendar ves dobrohotni del naše družbe bori proti alkoholizmu. S to knjigo ne želimo ugovarjati tistim, ki si prizadevajo, da bi se poraba alkohola omejila, temveč želimo bralcem prikazati številne recepte za pripravo žganja, ki ne bo služilo bolestni omami, ampak jim bo v užitek že, ko ga bodo pripravljali, in še bolj, ko ga bodo pozneje zmerno uživali.
V Sloveniji raste približno sedemindvajset vrst različnih žlahtnih in divjih sadežev ter nešteto zelišč. Gotovo grešimo proti naravi in sebi, če pustimo, da sadje zgnije, okusna zelišča pa se posušijo in propadejo.
Naši predniki so bili bolj odvisni od darežljivosti narave in so zato tudi bolj spoštovali njene sadove. Pobrali so vso sadje in ga shranili. Boljše sadeže so shranili sveže ali jih posušili, slabše pa predelali v jabolčnik ali sadno žganje.
Sadjevec so uživali v majhnih količinah, ob težkem delu, slabem počutju in tudi ob bolezni. Že od nekdaj so v domača žganja namakali različne sadeže, zelišča ali dišavne rastline, bodisi zaradi okusa, bodisi zaradi zdravilnosti.
Pisec tega priročnika, ki je preveden tudi že v češčino, se je usmeril predvsem v odkrivanje bogastva okusov zelišč in sadja. Pomembno je tudi, da je vse recepte pripravil ali prilagodil sam ter jih tudi preskusil v praksi. Za temeljno surovino uporablja sadno ali žitno žganje. Pestrost okusov dosega z nalivanjem le-teh na posamezna zelišča, dele rastlin ali sadeže.
Prevod bo dobrodošel vsem, ki želijo s pripravo oplemenitenega žganja polepšati svoj vsakdan ali razveseliti svoje goste z novimi okusi. Zlasti bo koristen za turistične kmetije, pa tudi kmete, ki razmišljajo o neposredni prodaji lastnih pridelkov, ker jim bo koristen pripomoček, s katerim bodo lažje razvili ali poudarili posebnost svoje kmetije.
Knjigo lahko naročite po telefonu ali elektronski pošti, cena pa znaša 15,00 €.

Cena: 15,00 €

 
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Cenik nalepk
 
Voščilo 2017
 
Preureditev hlevov - stroški v milijonih
 

arhiv
06.08.2020 Claas Unifarm 300...
05.08.2020 Pottinger 250...
05.08.2020 Rider...
05.08.2020 Kosilnica...
05.08.2020 Odjemalec silaže...
05.08.2020 Kosilnica...
05.08.2020 vrtna kosilnica Husquarna...
04.08.2020 Gaspardo SP 540...
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Voščilo 2017
 
AKCIJA - naročilo Kmetovalca
 
Vabilo na strokovno izobraževanje - Bela Krajina
 
Vabilo na izobraževanje - Bela Krajina
 

arhiv
Ste zadovoljni z izidi volitev v KGZS